Żywność coraz droższa [INFOGRAFIKA]

Czytaj dalej
Fot. Karolina Misztal
Alicja Zboińska

Żywność coraz droższa [INFOGRAFIKA]

Alicja Zboińska

W Łódzkiem najbardziej wzrosły ceny cukru, masła, ryżu, szynki wieprzowej gotowanej. Eksperci przewidują dalszy wzrost cen artykułów spożywczych w tym roku.

Cukier i masło otwierają listę tych artykułów spożywczych, które najbardziej zdrożały w ciągu ostatniego roku. Jeszcze w styczniu 2016 roku średnia cena kilograma cukru w sklepach województwa łódzkiego wynosiła 2,45 zł, w styczniu tego roku wzrosła już do 3,19 zł. Wystarczył rok, by cukier podrożał o 30 procent. Niewiele mniej, bo o 27 procent, wzrosły ceny masła. O ile w styczniu 2016 roku 200-gramowa paczka w sklepach w naszym województwie kosztowała przeciętnie 3,88 zł, to dwanaście miesięcy później już 4,92 zł.

- Wpływ na to miała interwencja na rynku mleka, a także znaczny wzrost eksportu poza Unię Europejską - tak wysokie ceny masła tłumaczy Mariusz Broniszewski, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku. - Samo mleko w sklepach, zwłaszcza w dużych sieciach handlowych aż tak nie zdrożało, a ma to związek z tym, ze mleko to ten artykuł, którego ceną sieci starają się przyciągać kupujących. Ceny mleka były zresztą dość wysokie w pierwszej połowie ubiegłego roku, w drugiej nieco spadły.

Na duży wzrost eksportu masła poza Unię Europejską, a także na duży wzrost popytu na masło zwraca uwagę dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

- Wynagrodzenia poszły w górę, a do tego trzeba dodać pieniądze z programu "Rodzina 500 plus” - zaznacza dr Świetlik. - Nawet jak masło zaczęło drożeć, to popyt na nie się utrzymał.

ZOBACZ INFOGRAFIKĘ


Create bar charts

Wyższe ceny mięsa wieprzowego dr Świetlik tłumaczy spadkiem pogłowia trzody chlewnej, który wystąpił w Unii Europejskiej w ubiegłym roku. Ma to związek z tym, że w 2015 roku mięso wieprzowe było bardzo tanie, produkcja stałą się mało opłacalna.

Tym właśnie można wytłumaczyć podwyżkę cen szynki wieprzowej, która w ciągu roku w województwie łódzkim zdrożała o 4,5 proc. W styczniu tego roku średnia cena kilograma szynki wyniosła 24,25 zł.

Sytuacji w Indiach i Tajlandii wpłynęła natomiast na to, że cena cukru w sklepach naszego województwa w ciągu dwunastu miesięcy wzrosła aż o 30 procent, a kilogram w styczniu tego roku kosztował przeciętnie 3,19 zł. Ubiegły rok przyniósł bowiem duży spadek produkcji, był to rok deficytowy.

Z dobrych wieści mogą cieszyć się ci mieszkańcy województwa łódzkiego, których dieta składa się w dużej mierze z warzyw i owoców, ale nie wszystkich. W ciągu roku ceny ziemniaków spadły aż o 17,6 proc., a jabłek o 14,5 proc. Eksperci zwracają uwagę na to, że ceny polskich warzyw gruntowych są niższe, a zawdzięczamy to dobrym zbiorom w ubiegłym roku. Dużo droższe są za to warzywa importowane, zwłaszcza z południa Europy: pomidory czy sałata.

Mariusz Broniszewski jest przekonany, że w drugim kwartale tego roku ceny nabiału zaczną spadać. Dr Krystyna Świetlik jest mniejszą optymistką. Jej zdaniem do połowy roku ceny żywności będą rosły, a dotyczyć będzie to zwłaszcza artykułów mleczarskich, wieprzowiny, importowanych warzyw, smalcu. W drugiej połowie roku możemy liczyć na spadek cen cukru, gdyż tegoroczne zbiory mają być dobre. Nie podrożeją artykuły zbożowe. Mimo to w pierwszej połowie tego roku możemy się spodziewać podwyżek cen żywności o 4-5 procent w stosunku do grudnia ubiegłego roku. Pod koniec tego roku artykuły spożywcze mogą być droższe o ok. 4 procent.

Alicja Zboińska

Jestem dziennikarką Dziennika Łódzkiego, zajmuje się głownie sprawami konsumenckimi, pomocą naszym czytelnikom w rozwiązywaniu codziennych problemów.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.