Wyciśnij moc z owoców i warzyw

Czytaj dalej
Fot. istockphoto
Katarzyna Sklepik

Wyciśnij moc z owoców i warzyw

Katarzyna Sklepik

Dieta sokowa polega na zastąpieniu pięciu posiłków w ciągu dnia naturalnymi sokami z warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika.

Podstawowym celem diety opartej na piciu soków jest oczyszczenie organizmu z toksyn, co z kolei skutkuje poprawą ogólnego stanu zdrowia, samopoczucia i jakości życia. Detoks wpływa korzystnie też na kondycję i wygląd skóry oraz włosów, a także dodaje energii.

– Aby oczyścić organizm z toksyn, każdy z posiłków zastępowany jest porcją świeżo wyciśniętego soku. W zależności od pory dnia soki różnią się kalorycznością.

Przykładowo, sok spożywany na śniadanie powinien dostarczyć dużej dawki energii, pobudzić metabolizm do działania, dać komfort funkcjonowania przy codziennych obowiązkach i kontrolować późniejsze zachowania żywieniowe –mówi Monika Białasik, dietetyk.

Z kolei w drugiej części dnia zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest mniejsze, zatem sok zbilansowany na podwieczorek i na kolacje powinien przede wszystkim dostarczyć energię do wykorzystania na bieżąco.

–Dlatego ważne jest, aby soki nie były przypadkowe. Dla właściwego zbilansowania diety kluczowy jest indeks glikemiczny, który wpływa na zmiany poziomu glukozy we krwi po pożyciu danego produktu – dodaje Monika Białasik.

Soki na bazie owoców powinny pojawiać się na początku dnia, ponieważ są źródłem naturalnych cukrów, natomiast przed snem idealnie sprawdzą się kompozycje warzywno-owocowe.

Soki w kuracji odtruwającej powinny uwzględniać różne warzywa i owoce, w tym warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) oraz natki (koperek, pietruszka, szpinak).

Zarówno smak, jak i walory odżywcze wzbogacą też orzechy oraz ziarna, takie jak słonecznik, pestki dyni i siemię lniane. Przygotowując soki, nie powinno się korzystać z owoców i warzyw mrożonych, a także produktów wątpliwej jakości, np. spleśniałych, przejrzałych. Owoców i warzyw nie należy obierać przed wyciśnięciem, gdyż pod ich skórką znajduje się najwięcej błonnika, dodatkowo również każda niepotrzebna obróbka termiczna będzie powodowała straty w wartości odżywczej.

Soki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 godziny. Najlepiej, by były to szklane butelki, ponieważ plastikowe opakowania mogą wchodzić w reakcje z sokiem.

Dotyczy to w szczególności soków na bazie owoców cytrusowych z dużą zawartością kwasów. –Oprócz właściwości odżywczych warzyw i owoców należy zwrócić uwagę też na aspekt smakowy – tłumaczy Monika Białasik. –Niektóre soki choć są wartościowe odżywczo, mogą nie przypaść do gustu. Aby terapia sokowa była skuteczna i realizowana z przyjemnością, musi być także smaczna lub minimum neutralna w smaku. Połączenia składników nie powinny wzbudzać obrzydzenia lub awersji pokarmowych. Nie używajmy do soków warzyw, których nie lubimy.

NIE DŁUŻEJ NIŻ 7 DNI

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Łódzkiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Łódzkiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Łódzkiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Katarzyna Sklepik

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.