W koszu ląduje głównie pieczywo i wędlina. Wyrzucamy po 50 kg żywności rocznie

Czytaj dalej
Fot. Anatol Chomicz
Julia Szypulska

W koszu ląduje głównie pieczywo i wędlina. Wyrzucamy po 50 kg żywności rocznie

Julia Szypulska

Rozmowa z dr Marią Kowalewską z Federacji Polskich Banków Żywności.

16 października to Światowy Dzień Żywności. Badania pokazują, że wciąż marnujemy żywność.

Na świecie marnowany jest ponad miliard ton żywności w skali roku, w Unii Europejskiej - 78 mln ton, zaś w Polsce 9 mln ton. Badania co do ilości nie są prowadzone zbyt często i my jako federacja banków apelujemy żeby to zmienić.

W artykule przeczytasz m.in.:

  • Ile jedzenia jest marnowane na świecie?
  • Co najczęściej ludzie wyrzucają i dlaczego?
  • Czego powinniśmy się nauczyć, żeby nie wyrzucać jedzenia w domu?
Pozostało jeszcze 93% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Julia Szypulska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.