Salmonella: skąd się bierze, jak unikać zarażenia i co robić w przypadku zachorowania?

Czytaj dalej
Fot. Archiwum Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie
Marcin Piecyk

Salmonella: skąd się bierze, jak unikać zarażenia i co robić w przypadku zachorowania?

Marcin Piecyk

Salmonella to bakteria, którą zatrucie powoduje wiele nieprzyjemnych i bardzo niebezpiecznych objawów - ostra biegunka, wymioty, odwodnienie. Ostatnio odczuły to osoby na weselu, które odbyło się w Nisku - zachorowało aż 17 gości. Jak uniknąć zarażenia się oraz co robić, jeżeli już jesteśmy pewni, że chorujemy? Na te pytania odpowie Bożena Konecka-Szydełko, kierownik oddziału Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Czy zatruć salmonellą jest więcej w okresie letnim? Jeśli tak, to dlaczego?

Zatrucia Salmonellą maja charakter sezonowy. Zwiększoną liczbę zachorowań obserwuje się w okresie letnim z uwagi wysoką temperaturę, która sprzyja rozwojowi pałeczek. Ponadto okres letni to czasuroczystości i masowych spotkań, a także wyjazdów, co zwiększa ryzyko zachorowań przenoszonych drogą pokarmową.

W dalszej części artykułu: 

  • Na jakie produkty żywnościowe trzeba uważać najbardziej?
  • Co zrobić w przypadku zachorowania? Jak należy postępować i w jaki sposób przebiega leczenie?
  • Ile osób na Podkarpaciu zatruło się salmonellą w tym roku?
Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Marcin Piecyk

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.