Orzech w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Gdesz / Polskapresse
Ania Starmach

Orzech w roli głównej

Ania Starmach

Orzechy: smaczne, chrupkie, zdrowe, to idealna forma przekąski między posiłkami, ale także doskonały dodatek do dań. Sprawdźcie sami.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Tarta z gorgonzolą na orzechowym spodzie

Ciasto: 200 g mąki, 50 g mielonych orzechów włoskich, 100 g masła, 1 małe jajko
Farsz: 2 gruszki, 100 g gorgonzoli, garść orzechów włoskich, 2 jajka, 3 żółtka, 200 ml śmietanki 36%, sól, pieprz, świeży tymianek
Przygotowanie: Składniki ciasta łączymy ze sobą, lepimy w kulkę i schładzamy przez 30 min. Wałkujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Żółtka, jajka, śmietanę mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na dnie podpieczonej tarty układamy gruszki, dodajemy pokruszoną gorgonzolę i orzechy, całość zalewamy masą jajeczną, zapiekamy ok. 35 min w 180 st. C.

Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Składniki: 60 g migdałów bez skórki, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła
Ciasto: 200 g masła, 200 g cukru, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej deserowej)
Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, po chwili stopniowo zaczynamy dodawać składniki suche i jajka, wyrabiamy ręcznie, dodajemy pokrojoną czekoladę, ciasto schładzamy przez 20 min, następnie z masy lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z miodu i masła przygotowujemy na patelni karmel, obtaczamy w nim migdały. Na lekko ostudzone ciasteczka kładziemy kilka migdałów w karmelu!

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki: 100 g orzechów nerkowca, 500 g filetów z piersi kurczaka, 2 papryki, 1 marchewka, 1 cebula, 3 kawałki selera naciowego, garść kiełków soi, 1 mała czerwona papryczka chili, 4 cm imbiru, 40 ml sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, cebulka dymka, kolendra
Przygotowanie: Piersi kroimy w drobne paseczki. Paprykę na pół, pozbywamy się pestek, a następnie kroimy w kostkę. Seler i marchewkę kroimy w półplasterki. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i kroimy. Chili kroimy, pozbywamy się pestek i siekamy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, chili i imbir, a po 2 min kurczaka. Dodajemy warzywa i sos sojowy. Po chwili dodajemy orzeszki i kiełki, smażymy kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem i drobno pokrojoną cebulką dymką.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.