Magda Gessler już poznała moc nadwarciańskiego chrzanu

Czytaj dalej
Zbigniew Rybczyński

Magda Gessler już poznała moc nadwarciańskiego chrzanu

Zbigniew Rybczyński

Nie powinno go zabraknąć na wielkanocnym stole. W święta warto też pomyśleć o przyrządzeniu zupy chrzanowej. W pięciu gminach woj. łódzkiego powstaje 70 proc. krajowej produkcji chrzanu.

- Ho, ho, ho! Dawno takiego chrzanu nie jadłam! - zachwycała się Magda Gessler w „Kuchennych rewolucjach”. Odcinek był kręcony w Sieradzu, a prowadząca popularny program kosztowała chrzanu z powiatu wieluńskiego. Nakłaniała właścicieli lokalu do stosowania tego i wielu innych wyrobów regionalnych.

- Pani Magdzie zabrakło tchu i o to właśnie chodzi. Taka jest moc rodzimego chrzanu. Mogę zapewnić, że była to bardzo spontaniczna reakcja - mówi goszcząca w programie Joanna Nanys, właścicielka firmy Dros w Drobnicach (gm. Osjaków) i zarazem prezes Grupy Producentów Chrzanu i Warzyw „Nadwarcianka”. - Warto stawiać na nadwarciański chrzan ze względu na jego wysoką jakość. Wracamy do starych receptur, nie stosujemy konserwantów.

Na polskim stole wielkanocnym chrzanu zabraknąć nie może. Jest stosowany jako dodatek do mięs, kanapek, składnik sosów i sałatek. Ale jego zastosowań może być tyle, ile podpowiada wyobraźnia. W „Kuchennych rewolucjach” chrzan został połączony ze śmietaną jako dodatek do zupy pomidorowej.

- Nadało to potrawie nieco ostrości, smakowała znakomicie - zapewnia Joanna Nanys. Jest dumna, że współpraca z Magdą Gessler nie zakończyła się na jednym programie: - Cieszy, że tak znana osoba podkreśla rolę regionalnych produktów. Jej opinia to taki stempel jakości. Obserwujemy, że coraz więcej osób stawia na rodzime wyroby, rodzi się taka solidarność z lokalnymi producentami. Warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem i jak największą zawartością chrzanu.

Zagłębie chrzanowe rozciąga się na ok. 700 hektarach w gminach Osjaków, Kiełczygłów, Siemkowice, Rusiec, Działoszyn.

Latem warto wybrać się na Wojewódzkie Święto Chrzanu

Skąd pochodzi najlepszy chrzan?

Jak jest przyrządzany? 

Co jest kluczem do sukcesu?

Co mają z chrzanem wspólnego Węgrzy? 

Pozostało jeszcze 70% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Zbigniew Rybczyński

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.