Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Trzy kroki do naszego zdrowia

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
Patrycja Wacławska (opr.)

Trzy kroki do naszego zdrowia

Patrycja Wacławska (opr.)

Najważniejszą zasadą jest spożywanie około pięciu posiłków dziennie w równych odstępach czasu.

Nie od dziś wiadomo, że zdrowy styl życia znacząco wpływa na dobre samopoczucie i ogólny komfort - zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Jeżeli dopiero teraz podjąłeś decyzję o zmianach i podejmujesz pierwsze kroki, zobacz na co zwrócić szczególną uwagę. Natomiast jeśli już od dawna wytrwale stoisz przy zdrowym planie dnia, sprawdź, czy przypadkiem o czymś nie zapomniałeś.

Trudności ze wstawaniem, częste bóle głowy, niezadowolenie, rozdrażnienie, a nawet depresja - to częste stany, które towarzyszą osobom, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Brak aktywności fizycznej spowalnia metabolizm, doprowadza do licznych schorzeń, a nawet do poważnych problemów z sercem. Ciężka i bogata w tłuszcze dieta również nie przynosi nam korzyści. Co zatem zmienić? Jakie kroki podjąć, żeby móc w pełni cieszyć się życiem?

Aktywność - w dowolnej formie

Siłownia, bieganie, pływanie, a może jazda konno? Czy któreś z tych rzeczy sprawia Ci radość? A może wyjątkowo cenisz sobie wycieczki rowerowe, jazdę na rolkach lub kilkugodzinne spacery? Z pewnością znajdziesz coś, co sprawi Ci radość i szybko stanie się zdrowym nałogiem. Pamiętaj jednak, że zarówno w życiu, tak i w sporcie, regularność to podstawa. Trening powinien trwać minimum 40 minut i odbywać się średnio trzy razy w tygodniu. Pamiętaj również, że im więcej aktywności, tym lepiej! Wydaje Ci się, że nie masz na nią czasu? Gwarantujemy, że jest inaczej! Zostaw samochów nieco dalej niż na parkingu pod miejscem pracy, wysiądź z autobusu przystanek lub dwa wcześniej, wybierz schody zamiast windy. Przemieszczaj się częściej rowerem niż autem, a do sklepu przejdź się pieszo.

Dieta - kluczowy element zdrowia

Co jeść, aby nie przeciążyć domowego budżetu? Najbardziej racjonalna odpowiedź brzmi: prawie wszystko. Jedyne, z czego powinniśmy zrezygnować, to ciężkie tłuszcze, produkty z dużą ilością węglowodanów, cukrów i soli. Nauczmy się wymieniać pewne produkty na ich zdrowsze odpowiedniki. Pszenne pieczywo zastąpmy ciemnym, jasny makaron pełnoziarnistym, a soki słodzone i napoje gazowane - wodą. Jeżeli trudno jest Ci się odzwyczaić od cukru lub soli, staraj się wyeliminować je metodą małych kroków: codziennie słodź herbatę odrobinę mniej albo zamień popularny biały cukier np. na stewię. - Zdrowa dieta nie oznacza od razu szeregu wyrzeczeń. Tak naprawdę możemy spożywać wiele z popularnych produktów, które znajdują się w naszej lodówce, ponieważ kluczową rolę gra ilość. I tak np. spożycie całego opakowania sera żółtego podczas jednego posiłku może okazać się zbyt kaloryczne, jednak jeżeli dodamy go do zdrowej sałatki, dostarczy nam niezbędnych mikroelementów w odpowiedniej ilości. Bowiem ser żółty to ogromne źródło pełnowartościowego białka i wapnia. Dla przykładu średnia zawartość wapnia w 100 gramach chudego twarogu to 96 mg, natomiast w serze żółtym aż 807 mg - mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Nie dajmy się również zwieść etykietom, na których widnieją napisy „light”. Bardzo często kryje się pod nimi taki sam skład, jak w standardowym produkcie. - Producenci, którzy oferują sery żółte w wersji fit, najczęściej obniżają zawartość tłuszczu. Taki zabieg sprawia, że rzeczywiście obniża się wartość energetyczna, jednak jednocześnie usuwane są witaminy, które właśnie w rzeczowym tłuszczu są rozpuszczalne - głównie dotyczy to witaminy D i A. Brak witaminy D sprawia, że wapń, z którego słyną produkty nabiałowe, jest znacznie gorzej przyswajalny - kontynuuje Ewa Polińska.

Kiedy śniadanie, a kiedy kolacja

Dobrze zbilansowana dieta i regularność w przyjmowaniu posiłków mogą zdziałać cuda. Warto zatem zmienić podejście nie tylko co do wartości energetycznej dań, ale i pory ich spożywania. Mitem jest opinia, według której ostatni posiłek należy spożyć do godziny 18.00! To, kiedy zasiądziemy do kolacji, jest głównie oparte na tym jaki mamy tryb życia i pracy. Najważniejszą zasadą jest jednak spożywanie około pięciu posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Nie zapomnij również o zasadzie, która mówi, że najważniejszym posiłkiem jest śniadanie - powinno ono dostarczyć energii na cały dzień.

Stare, mądre powiedzenie głosi, że w zdrowym ciele, zdrowy duch. Trudno się z nim nie zgodzić. Droga do osiągnięcia dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i duchowej jest długa, jednak systematyczność w tym wypadku może zdziałać cuda. Pamiętaj jednak - małe porcje, regularnie rozplanowane w ciągu dnia!

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Łódzkiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Łódzkiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Łódzkiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Patrycja Wacławska (opr.)

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.