Jak zrobić lody domowe? PRZEPISY, SORBET, LODY W DOMU

Czytaj dalej
Fot. RitaE
Magdalena Hoła

Jak zrobić lody domowe? PRZEPISY, SORBET, LODY W DOMU

Magdalena Hoła

Jak zrobić lody domowe? Producenci oferują nam coraz większy wybór lodowych smaków, rośnie też popularność naturalnych lodów, które są droższe, lecz smaczniejsze. Ale lody domowe są dla nich świetną alternatywą - sami dobieramy składniki, tworzymy smaki i oszczędzamy pieniądze. Sprawdź, jak zrobić

Jak zrobić lody domowe? SPRAWDZONE PRZEPISY

Domowe lody są robione na bazie żółtek i właśnie to odróżnia je od tych przemysłowych. To nadaje im niepowtarzalny smak. W sklepie takich nie dostaniemy.

Pamiętaj, żeby do wyrobu lodów używać tylko świeżych produktów, a przed przygotowywaniem sparzyć jajka gorącą wodą. Mleko, które wykorzystasz, powinno być pełne, pasteryzowane lub przegotowane. Aby zagęścić masę mleczno-jajeczną, powinieneś ją energicznie i równomiernie mieszać, a naczynie, w którym się ona znajduje, musisz włożyć do garnka z wrzątkiem. Dzięki temu białko powoli się zetnie i uzyskasz gładką masę. Kiedy masa zgęstnieje, trzeba przelać ją do innego naczynia aby ostygła - cały czas musisz ją mieszać. Uważaj na ilość cukru: im bardziej posłodzisz lody, tym niższej temperatury będą potrzebowały do zamrożenia. Mrożenie potrwa kilka godzin, należy jednak w tym czasie kilkakrotnie mieszać lody. Chyba, że posiadasz specjalną maszynkę do lodów.

Niestety lody mogą też zaszkodzić. Największym zagrożeniem jest salmonella - bakteria występująca na surowym mięsie, jajach i mleku. Salmonella lubi ciepło i wilgoć oraz białko. W sprzyjających jej warunkach może przetrwać nawet kilka miesięcy. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie produktów i dokładnie mycie jajek przed ich użyciem.

Jak zrobić lody domowe? SPRAWDZONE PRZEPISY

Przepisy na domowe lody
Przepisy na domowe lody

Potrzebujesz:

10 dużych żółtek - białek nie trzeba wyrzucać, możesz zrobić z nich bezy

1 szklanki drobnego cukru

2 lub 3 kubki śmietanki (po 200 g)

Jako dodatki może się przydać także:

1 puszka kajmaku

1/2 puszki maku

Sok z 2 cytryn

Wiórki kokosowe, kakao, pokrojona czekolada

3 serki homogenizowane i rodzynki

Pół słoika masła orzechowego crunchy

Żeby zrobić lody, ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Śmietankę ubij na sztywno. Następnie połącz obie masy i podziel na części wg uznania. Do każdej z nich możesz dodać wybrane dodatki.

A może domowe lody śmietankowe?

Potrzebujesz:

8 żółtek

0,5 l mleka

250 ml śmietanki 36%

ok. 200 g cukru

Utrzyj w naczyniu żółtko z cukrem i wstaw je do garnka z wrzątkiem. Do tego wlej zagotowane mleko. Całość mieszaj trzepaczką.

Kiedy masa stanie się gęsta, zdejmij ją z ognia i mieszaj aż do wystygnięcia. Ubij śmietankę i połącz ją z gęstą masą.

Całość włóż do zamrażalnika.

Wersja owocowa

Potrzebujesz:

Dowolne owoce

2 brzoskwinie

Pokruszone bezy (ok. pół szklanki)

0,3 l 30% śmietanki

Szklankę wody

4 łyżki cukru

Pokrojone owoce wrzuć do garnka i wsyp cukier. Całość zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20-30 minut do uzyskania syropu. Następnie ubij sztywno śmietanę. Do śmietany dodaj bezy i pokrojone brzoskwinie oraz ok. 3 łyżki owoców z ostudzonego syropu. Całość pomieszaj i wstaw do zamrażalnika. Lody możesz podać z różnymi dodatkami.

Żeby lody się nie roztopiły i miały odpowiednią konsystencję, musisz zrobić stabilizator do lodów. To np. glukoza/miód/syrop ryżowy dodany przed zamrożeniem; białka z dwóch jaj (dodaj jedno, pomieszaj i dołóż drugie) albo łyżeczka mąki kukurydzianej, krochmalu lub ubitej śmietany dodana na końcu miksowania.

Lubisz lody ale ograniczasz kalorie? Zrób sorbet. Nadają się do niego prawie wszystkie owoce. Musisz jedynie pamiętać o odpowiedniej proporcji między owocami a wodą. Ostatnio popularne są również sorbety z warzyw.

Przepis na sorbet z truskawek

Przygotuj:

truskawki (ok. 0,5 kg)

3 łyżki cukru

4 łyżki soku z cytryny

Owoce dokładnie opłucz i odsącz. Pokrój je na małe kawałki, dodaj 1/3 soku z cytryny i zasyp cukrem. Całość odstaw na pół godziny (aż puszczą sok) i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Kiedy będą już prawie zamrożone, zmiksuj je na gładką masę. Sorbet przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i ponownie wstaw do zamrażalki na 3-6 godzin.

Moda uliczna w Katowicach: Zobacz, co tu się dzieje

Wracają upały: Prognoza 16-dniowa Tomasza Zubilewicza

Tarnowskie Góry. Zabytkowa Kopalnia Srebra wpisana na listę UNESCO [REPORTAŻ DZ]

Wielka woda 1997. Zobacz niezwykły dokument multimedialny, który przygotowaliśmy z okazji 20-rocznicy wydarzeń z lipca 1997 roku. Archiwalne filmy, zdjęcie i teksty. Zachęcamy, by oglądać w trybie pełnoekranowym komputera.

Magdalena Hoła

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.