Maria Mazurek

Halászlé - węgierska zupa z karpia

Halászlé - węgierska zupa z karpia
Maria Mazurek

Skończyłam filologię węgierską i ani dnia nie przepracowałam w swoim zawodzie. Ale za to został mi sentyment do węgierskiej kuchni...

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
700-800 g ryby, najlepiej karpia
kilka cebul
kilka pomidorów
papryka świeża
papryka w proszku

Przygotowanie:
Przez około godzinę z większości przygotowanej wcześniej ryby gotować bulion (można też dodać do smaku liść laurowy), na koniec przecedzić go przez sitko. W międzyczasie na patelni dusić cebulę, obrane ze skórek pomidory, paprykę - najlepiej i czerwoną, i żółtą. Całość obficie posypać sproszkowaną papryką słodką i ostrą. Taką "miksturę" mieszać z wywarem z ryby, dodać kawałki odłożonego wcześniej karpia i gotować jeszcze przez pięć, dziesięć minut. Podawać gorące.

Maria Mazurek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.