Gruszki miłosne

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Muszynski
Ania Starmach

Gruszki miłosne

Ania Starmach

Gruszki – na pewno je znacie i na pewno je lubicie ( chyba nie znam nikogo, kto by za nimi nie przepadał). A czy smakują wam gruszki miłosne? Wiecie, na jakie warzywo tak się mówi?

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

To bakłażan do gruszki jest porównywany. W przeciwieństwie do niej bywa często nielubiany i pomijany w jadłospisach. Że niby bez smaku, że twardy, że gorzki, a skórka jego jest ciężko strawna. Trudno mi się zgodzić z krytykami, bo ja w bakłażanie zakochałam się kilkanaście lat temu, podczas greckich wakacji i od tamtej pory nasze spotkania są częste i regularne. Dziś specjalnie dla was gruszki te miłosne i te zwyczajne w kilku odsłonach. Przepisy proste i pyszne, a więc nie przedłużając, zapraszam do gotowania!

Curry z bakłażanem

Składniki: 2 bakłażany, 2 pomidory bez skóry, 400 ml mleka kokosowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chili, 2 cm imbiru, pół łyżeczki kurkumy, duża szczypta kuminu, świeża kolendra, 100 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka sosu sojowego, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Chili, imbir, czosnek, cebulę drobno posiekaj, przysmaż je na oleju, dosyp kurkumę, kumin, wymieszaj, po chwili wrzuć bakłażana pokrojonego w kostkę. Gdy lekko zmieni kolor, wlej odrobinę mleka kokosowego, następnie dodaj pokrojone pomidory, resztę mleka i passatę. Gotuj około 30 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego!

Sernik z gruszkami i czekoladą

Składniki: 700g białego sera dwukrotnie mielonego, 200ml gęstego jogurtu naturalnego, 150g cukru, 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 6 małych gruszek
Spód ciasta: 150g herbatników, 50g masła, 1 łyżka kakao plus pół szklanki cukru, 2 goździki, kora cynamonu
Przygotowanie: W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Gruszki obierz (zostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masą spód tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól. Na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.