Europejczycy drugiej kategorii. Felieton Dziennika Łódzkiego

Czytaj dalej
Fot. Marzena Bugala- Azarko / Polska Press
Jerzy Witaszczyk

Europejczycy drugiej kategorii. Felieton Dziennika Łódzkiego

Jerzy Witaszczyk

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów potwierdził to, o czym Polacy wiedzą od dawna. Produkty sprzedawane w Polsce i na Zachodzie pod identyczną marką u nas bywają gorszej jakości.

Podobnie jest w innych krajach dawnych demoludów, na przykład „polskie” crunchipsy są smażone w tanim oleju palmowym, niemieckie - w słonecznikowym. Ostatnio mówi się, że olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia. Nawet jeśli jest nieszkodliwy, to nadmierne zapotrzebowanie na ten produkt niszczy środowisko naturalne. By zrobić miejsce dla plantacji palm olejowych, w Indonezji i Malezji bezwzględnie karczowane są lasy deszczowe, niezastąpione dla środowiska naturalnego całej ziemi! Jak widać, jedząc „byleco”, robimy na złość przyrodzie, czyli sobie.

Jerzy Witaszczyk

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dzienniklodzki.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.