Oprac. (olis)

Blogerka kulinarna z Gorzowa podaje przepisy na śniadanie

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie Fot. Olga Smolec-Kmoch/Początkująca pani domu Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Oprac. (olis)

Oto śniadanie według Olgi Smolec-Kmoch z Gorzowa. Więcej przepisów znajdziecie na jej na blogu: Początkująca pani domu.

Jajeczno - kukurydziane babeczki

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Foremki do muffinek (lub kruchych babeczek) smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i ubijamy widelcem lub trzepaczką na jednorodną masę. Dodajemy do niej odsączoną kukurydzę, ser i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Masę wylewamy do foremek, pieczemy ok. 15-17 min. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko je przestudzić i podajemy.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Początkująca pani domu Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie

Pasta z bakłażanów

Składniki:

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bakłażany myjemy, odcinamy zielone ogonki, kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 min. Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Miąższ miksujemy na jednolitą masę, którą odkładamy na drobne sitko (lub gazę) i odstawiamy do odsączenia na 30 min. Do odsączonej masy dodajemy drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Blog: Początkująca pani domu Zdrowa i pożywna pasta z bakłażanów.

Naleśniki biszkoptowe

Składniki:

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy z cukrem i mlekiem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki, dodajemy wodę. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Po upływie 30 minut dolewamy roztopione i ostudzone masło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Naleśniki zajadamy z ulubionymi dodatkami.

Jajeczno - kukurydziane babeczki, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Olga Smolec-Kmoch/Blog: Początkująca pani domu Kto by się nie skusił na naleśniki biszkoptowe...
Oprac. (olis)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.