Bierzmy się za jabłka

Czytaj dalej
Fot. Pawel Lacheta/ Polska Press/ Express Ilustrowany
Ania Starmach

Bierzmy się za jabłka

Ania Starmach

Jestem wielką zwolenniczką bardzo popularnej ostatnio akcji "JEDZMY JABŁKA". I jedzmy je nie tylko na złość Putinowi, ale też ze względu na ich nieocenione wartości odżywcze i smak, który każdy deser jest w stanie zamienić w ósmy cud świata. Przedstawiam wam moje ulubione jabłkowe, szarlotkowe przepisy! Zbierajcie, kupujcie, obierajcie, smażcie, karmelizucje, zapiekajcie. Po prostu bawcie się jabłkami!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Szarlotka z kruszonką

Ciasto: 250g mąki, 150g masła, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka
Kruszonka: 70g masła, , 100g mąki, 70g cukru, duża szczypta cynamonu, plus 1,5 kg jabłek, 100g cukru
Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż je do rondla, zasyp cukrem, dodaj odrobinę wody i duś przez około 20 minut, aż owoce zmiękną. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw na godzinę do lodówki. Składniki kruszonki połącz ze sobą i wstaw na godzinę do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej lub kwadratowej formy, podpiecz 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, następnie wyłóż na nie jabłka, zmrożoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wysyp ją na wierzch szarlotki. Piecz około 40-50 minut w 180 stopniach.

Klasyczna tarta jabłkowa

Ciasto: 250g mąki, 120g masła, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
Farsz:5 jabłek, szczypta cynamonu, 3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem, aby spód się nie wybrzuszył i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Jabłka obierz i bardzo cienko pokrój. Na podpieczonym spodzie układaj plasterki jabłek, jeden równo obok drugiego. Posyp je cynamonem i cukrem i zapiekaj około 23 minuty.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.